İçeriğe geç

Osmanlıda Ilk Elçi Kimdir

İlk Osmanlı elçisi kimdir?

Ancak Reis-ül Küttap, devlet yazışmalarını sürdürmek ve devletin ana kayıtlarını tutmak gibi diğer görevleri de üstlendi. 1793’te, III. Selim’in saltanatı sırasında Londra’da ilk daimi elçilik açıldı ve Yusuf Agah Efendi ilk daimi Osmanlı elçisi olarak atandı.

Osmanlı tarihinde ilk elçilik açan devlet kimdir?

17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu uluslararası ilişkilerde ilk kez daimi elçilere sahip olmaya başladı. Elçi (balyos) bulundurma hakkı ilk olarak Venedik ile yapılan 1454 anlaşmasıyla ortaya çıktı.

İlk geçici elçi kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıcı bir elçilik göreviyle yurtdışına çıkan ilk yetkilisi olan Mehmed Çelebi, on bir ay boyunca Paris’te kaldı. Dönüşünde, Sultan’a seyahatlerinde gördüklerini ayrıntılı olarak anlatan bir kitap sundu.

İstanbul’da elçilik açan ilk devlet kimdir?

İstanbul’da ilk daimi elçilik Venedik tarafından kurulmuş, bunu 1475’te Lehistan, 1497’de Rusya, 1525’te Fransa, 1528’de Avusturya ve 1583’te İngiltere tarafından açılan elçilikler izlemiştir. Osmanlılar, III. Selim dönemine kadar yurtdışında daimi elçilik açılmadığı bilinmektedir.

Osmanlıda ilk daimi elçilik nerede oldu?

İngiltere Krallığı’nın başkenti Londra’da, Babıali’nin ilk daimi elçiliğinin açılmasına karar verildi. Sultan III. Selim’in kararıyla, 23 Temmuz 1793’te “kalyon katibi” Yusuf Agah Efendi, Londra’da yerleşik elçi olarak atandı.

Türkiye’nin ilk elçilik nerede açıldı?

1793 yılında Osmanlı Sultanı III. Selim tarafından Londra’da ilk daimi Türk elçiliği kuruldu. Selim tarafından kuruldu. 1924’te yurtdışında 39 temsilciliği olan Türkiye’nin dış temsilciliklerinin sayısı, fahri temsilciler hariç, 2019 yılı sonunda 246’ya ulaştı.

Lale devrinde ilk elçilik nereye açıldı?

Osmanlı İmparatorluğu’nda daimi elçilik açan ilk ülke İran’dı. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk geçici elçiliği 28. Lale döneminde Paris’e giden Mehmet Çelebi ile başladı. Daimi elçilik ise III. Selim döneminde 1793 yılında Yusuf Agah Efendi ile Londra’ya doğru yolculuğuna başladı.

Osmanlı avrupaya neden elçi gönderdi?

Ayrıca Osmanlı tarihinde ilk kez, ziyaret ettiği yerleri analiz etmek için Avrupa devletlerine daha uzun süreli elçiler gönderdi. Elçiler yalnızca askeri ve ticari anlaşmalar yapmakla kalmayacak, aynı zamanda Avrupa devletlerinin askeri gücü ve devlet yapısı hakkında da bilgi alacaklardı.

Avrupa’ya ilk elçi ne zaman gönderildi?

1793 yılında kalyon katibi Yusuf Âgah Efendi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Londra’ya ilk daimi elçisi olarak atandı.

Lale devri padişahı kimdir?

Lale Devri, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avusturya ile 1718’de imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp 1730’daki Patrona Halil Ayaklanması ile sona eren gerileme dönemi içinde bir ara dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır.

Osmanlı’da elçileri kim kabul eder?

(1432-1433) Başkent İstanbul’a taşındıktan sonra, Topkapı Sarayı’nda elçilik resepsiyonları düzenlendi. Elçi kabul eden son kişi Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin’di. Osmanlı Sarayı’ndaki elçilik kabul törenlerinin ayrıcalığı, Osmanlı devlet teşkilatında resmiyet ve protokolün sürekliliğidir.

Yusuf Agah Efendi nereye elçi olarak gitti?

Bu elçilerin ilki, 1793 yılında Londra’ya çağrılan Yusuf Agah Efendi’dir. O tarihten bu yana Londra’da her zaman bir Türk diplomatik misyonu bulunmaktadır.

İlk Türk elçisi kimdir?

Times gazetesi, 14 Ekim 1793’te İstanbul’dan Londra’ya atanan ilk daimi Türk elçisi Yusuf Agah Efendi’nin (1744-1824) maiyetiyle birlikte İngiltere topraklarına gelişini yukarıdaki satırlarla okuyucularına duyurmuştur.

İlk defa yurt dışına elçiler hangi dönemde gönderilmiştir?

Selim, ilk Osmanlı elçiliğinin açılacağı yer olarak başlangıçta Paris’i düşündü. Ancak Fransız Devrimi nedeniyle ülkede büyük bir istikrarsızlık ortamı vardı. Bu nedenle 1793’te ilk elçilik Londra’da açıldı. Yusuf Agah Efendi (kalyon katibi) elçi rütbesiyle Londra’ya gönderildi.

Osmanlı Devleti ilk daimi elçiliği aşağıdaki ülkelerden hangisine açmıştır?

Osmanlı Devleti’nin uzun süredir resmi temaslarda bulunduğu Fransa’da ilk daimi elçiliğin açılması planlanmışsa da, Fransız İhtilali’nin yarattığı ortam nedeniyle İngiltere’de açılması daha uygun görülmüştür. İşte Yusuf Agah Efendi ilk daimi elçi olarak gönderilmiştir.

İlk kapitülasyon kime verildi?

Bu anlamda Fransızlar 1535 yılında ilk genel ve uluslararası teslimiyeti aldılar. Anlaşmanın hem siyasi hem de mali boyutu vardı.

Lale devrinde ilk elçilik nereye açıldı?

Osmanlı İmparatorluğu’nda daimi elçilik açan ilk ülke İran’dı. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk geçici elçiliği 28. Lale döneminde Paris’e giden Mehmet Çelebi ile başladı. Daimi elçilik ise III. Selim döneminde 1793 yılında Yusuf Agah Efendi ile Londra’ya doğru yolculuğuna başladı.

Divanı Hümayun Elçi Kabul eder mi?

Galebe Meclisi: Yabancı ülkelerin elçileri kabul edilir.

Avrupa’ya gönderilen ilk geçici elçi kimdir?

Ebubekir Ratib Efendi – Vikipedi.

Kaynak: ZoneTurk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir