Madde bağımlısı olan birine nasıl davranmalı?
– Tavsiye vermekten kaçının. Bağımlılık aniden ortaya çıkan bir durum değildir. Genellikle, biri aldığı maddeyi birkaç kez dener ve sonra kontrol edebileceğini düşündüğü için düzenli olarak kullanmaya başlar. Bağımlı kişilerin ailelerini tedaviye dahil eden bir plan yapılmalıdır.
Madde bağımlılığından kurtulmak için neler yapılabilir?
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun çaba, 2-6 hafta izleme ve ardından psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi ve biorezonans (Mora terapisi) gibi psikoterapötik yöntemler kullanılır.
Çocuklar neden madde bağımlısı olur?
Çocuk ve ergenlerde madde bağımlılığının en belirgin nedeni “merak”tır. Biyolojik ve sosyal değişimlerin yarattığı stresin azaltılması, akran baskısı, bir gruba ait olma isteği de madde kullanımına başlamanın diğer önemli nedenleridir.
Madde bağımlılığı tedavisi için nereye başvurulur?
Tedavi için: Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bununla ilgili sorunlarına çözüm arayan kişiler ve yakınları, hastanelere bağlı alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezleri (AMATEM) ve psikiyatri kliniklerinde tedavi görebilmektedirler.
Oğlum madde bağımlısı ne yapmalıyım?
Kişinin “tedavi” sözcüğünden endişe duyması halinde “danışmanlık” sözcüğünü kullanması; Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM), Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM) gibi kuruluşlara başvurarak mutlaka profesyonel destek alması gerekmektedir.
Kişi ne zaman madde bağımlısı sayılır?
Madde bağımlılığı nedir sorusunun en basit cevabı, sağlığa olumsuz etkisi olan bir maddenin kullanımı ve kişinin zarar görmesine rağmen kullanmayı bırakamaması durumudur. Uyuşturucu bağımlıları, alkol ve uyuşturucu kullanan ve bu maddelere bağımlı olan kişilerdir.
Uyuşturucuyu vücuttan ne temizler?
Vücuda alınan ilaçlar suda çözünmediği için sadece idrar, dışkı ve ter yoluyla atılır.
Bağımlılık tamamen iyileşir mi?
Bağımlılık diyabet gibidir. Tamamen iyileşmez, ancak düzelir. Çalışmalar, diyabetlilerin uyuşturucu kullananlara göre tedaviye daha uyumlu olduğunu göstermiştir. Ancak, uyuşturucu kullanımında tekrarlamalar yalnızca fiziksel sorunlarla ilgili değildir.
Zorunlu tedavi kaç gün sürer?
Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Doktor ön raporuna göre en fazla 20 gün sürer. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh hukuk mahkemelerinin zorunlu tedavi kararına istinaden Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi yapılır.
Çocuğumun madde bağımlısı olduğunu nasıl anlarım?
Kişide güçlü bir koku ve ellerinde ve kollarında kesikler oluşabilir. Özel maddeler arasında hazır tinerler ve Bali kutuları bulunur. Dudakların etrafında yaralar oluşabilir. Semptomlar arasında kısa süreli zevk, hayal kurma ve anlaşılmaz konuşma ve ara sıra mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı bulunur.
Uyuşturucuyu bıraktıktan sonra beyin düzelir mi?
Alkol ve madde kullanımı bırakıldığında beynin yapısında meydana gelen değişiklikler ve sinir hücrelerindeki bozulmalar düzelmiyor.
Madde bağımlılığı kaç yaşında başlar?
Madde bağımlılığının belirtileri nelerdir? 12 ila 17 yaş arasındaki çocukların madde bağımlısı olma eğilimi, dikkate alınması gereken en önemli durumlardan biridir. Madde bağımlılığının yaş dağılımına bakarsak, 17 ila 25 yaş arasındaki bağımlıların sayısında bir artış görüyoruz.
Amatem yatış şartları nelerdir?
Hastaneye yatış talebinde bulunan ve aynı gün hekim tarafından hastaneye yatırılması planlanan hastanın uyuşturucu veya alkol etkisi altında olmaması gerekir. Hastanede yatış sırasında veya hafta sonu izni sırasında madde veya alkol tükettiği tespit edilen hasta taburcu edilir.
Madde bağımlılığı tedavisi kaç ay sürer?
Madde bağımlılığı tedavisi uzun vadelidir. Kişinin maddeyi kullanmayı bırakmasından sonraki 6. ay, kısmen iyileştiği dönemdir. Hastanın madde kullanımına tekrar başlamasını önlemek için bir yıla kadar tedaviye devam etmesi önemlidir. Bağımlılığın ömür boyu süren bir durum olduğunu anlamak önemlidir.
Uyuşturucu tedavisi ücreti ne kadar?
Tedavi ücreti ne kadar? Aksi takdirde 3000 ile 4000 TL arasında değişmektedir.
Arkadaşım uyuşturucu kullanıyor ne yapmalıyım?
Arkadaşlığımızın zarar göreceği ve bir daha görüşemeyeceğimiz konusunda endişelerimiz ve korkularımız varsa, arkadaşımızı mümkünse yardım ve destek almaya teşvik eden bir süreç başlatmalıyız. Bu, bir psikolog, psikiyatrist desteği veya AMATEM veya ÇAMATEM’den profesyonel destek olabilir.
Uyuşturucu bırakırken nelere dikkat etmeliyiz?
Çekilme sürecinde, maddeyi hatırlatan her durumdan kaçınılmalıdır. Çünkü kişi maddeyi bıraksa bile, beyni hala onu isteyecektir. Beynin isteklerine direnmeyi öğrenene kadar yapmamız gereken tek şey tehlikeden uzak durmaktır.
Madde bağımlısı biriyle evlenilir mi?
Bu kişinin iyileşmesi için tıbbi tedaviye ve yoksunluğa ihtiyacı vardır, evliliğe değil. Bağımlılıkta da durum aynıdır. Evlilik seçeneği bağımlının iyileşmesinde bir sosyal destek olarak görülse de; evlilik ile bağımlının iyileşmesi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur.
Uyuşturucu kullanan biri nasıl davranır?
Maddenin etkisi altındayken aşırı uyarılma, aşırı ve hızlı konuşma, huzursuzluk ve gerçek dışı korkular görülür. Maddenin etkisi geçtikten sonra yorgunluk, uykusuzluk ve halsizlik ortaya çıkar. Heroin: Kullanılan nesneler arasında kaşık, pamuk, şırınga ve folyo bulunur.
Kaynak: fidu.com.tr