Marul hangi gübreyi sever?
Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızda yeterli organik madde varsa, bunu solucan gübresi veya kompostla kolayca oluşturabilirsiniz.
Marul kaç günde bir sulanır?
Marul suyu seven bir bitkidir. Bu nedenle, toprak nemini emdikten sonra, kurumadan önce her zaman sulanmalıdır.
Marul kaç günde büyür?
Marul ve baş marul, serin iklim yıllık sebzeleridir. Marul ve baş marul çeşitlerini, yılın 12 ardışık ayı boyunca, 2-3 ay gibi kısa bir büyüme mevsimiyle açık alanda ve örtü altında, çeşitleri farklı mevsimlere göre yetiştirerek yetiştirmek mümkündür.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Marulun büyümesi için ne yapmalı?
Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. Marul bitkileri arasında en yaygın mesafe 20–30 cm, sıralar arasında ise 50–60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.
Yeşilliklere hangi gübre atılır?
Marul, roka, maydanoz ve dereotu gibi yeşil bitkiler suyu ve azotlu gübreyi sever. Hasattan önce ve hasat sırasında uygulanan potasyum gübresi raf ömrünü ve lezzeti garanti eder.
Marul kaç santim arayla dikilir?
Dikim 15-25 cm sıra aralığı ile yapılır. Sığ dikimde ise 120-130 cm genişliğinde eşit aralıklarla şeritler halinde, her şeritte 3-4 sıra bitki olacak şekilde dikilir. Fide dikiminde derin dikimden kaçınılmalıdır.
Marul güneşi sever mi?
Işık ve konum: Yaz aylarında doğrudan güneş ışığı saksıdaki marul bitkileri için zararlıdır, bu nedenle kısmen gölgeli yerler seçin. Sonbahar, kış ve ilkbaharda saksılarınızı güneş ışığına maruz kalan ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutabilirsiniz.
Marul fidesi neden sararır?
pH düştüğünde marul magnezyum eksikliğine maruz kalır. Bu eksiklik marulda sarı yapraklara neden olur. Azot eksikliği olan topraklarda büyüme yavaşlar, verimlilik azalır ve renk bozulması meydana gelebilir.
Marul nasıl toprak sever?
Marul, A, B ve özellikle C vitamini açısından zengin bir bitkidir. Humuslu, kumlu toprakları sever, soğuktan ve dondan zarar görür.
Sulu tarımda marul kaç günde yetişir?
Marulun hidroponik sistemlerde yetişme süresi geleneksel yöntemlere göre daha kısa olup, genellikle 30-40 gün içinde hasat edilebilmektedir.
Marul hangi aylarda ekilir?
Marul: Marul serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Ispanak: Ispanak da serin iklim sebzesidir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Brokoli: Brokoli serin iklim sebzelerinden biridir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Pazı: Pazı serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur.
Marul nasıl gübrelenir?
Marul yetiştirilen ülkelerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır: Temel gübre olarak %70 fosfor ve potasyum kullanılır. Yani dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum uygulanmalıdır. Hasattan 30 gün önce kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum şeklinde uygulanmalıdır.
Marul solmaması için ne yapmalı?
Marulu sirkeli suda beklettikten sonra yıkayın, kağıt havluyla kurulayın ve bir fermuarlı poşete koyun. Ve fermuarlı poşeti havasını alarak kapatın. Buzdolabının sebze bölmesine koyun. Kağıt havlu marulun sert kalmasına yardımcı olacaktır.
Marul ne ister?
Marul, büyüme dönemi boyunca yetiştirme ortamında aynı miktarda toprak nemi bulmayı sever. Ekimden sonra tarlada yağışlı mevsim yoksa, en geç 12 gün içinde sulama yapılmalıdır. Üst bağlama döneminin başlangıcından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden uzun olmamalıdır.
Marula’da hangi gübre kullanılır?
Toprakta yeterli organik madde yoksa dekara 4-5 ton yanmış gübre atılır. Toprağa gübre atılacaksa mevcut besin maddeleri dikkate alınarak gübreleme programı yapılmalıdır.
Marula nasıl gübre atılır?
Marul besleme programı damlatma yapılmadan dekara 1 ton su ile yapılır. Damlama yoksa damla dekara dozun 1/5’i kadar 50 lt suda eritilerek dekara yapraklara püskürtülür. 1 dekara 1 ton su ile damlatma yapılmadan uygulanır. Damlama yoksa damla dekara dozun 1/5’i kadar 50 lt suda eritilerek dekara yapraklara püskürtülür.
Marul nasıl toprak sever?
Marul, A, B ve özellikle C vitamini açısından zengin bir bitkidir. Humuslu, kumlu toprakları sever, soğuktan ve dondan zarar görür.
Fosfor gübresi ne zaman atılır?
Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydayı sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.
Kaynak: adalyadavetiye.com.tr